Dorthe Nors header image 1

BBC4 READING EUROPE

23. september, 2015 af Dorthe Nors

BBC4 har inviteret mig med i deres program READING EUROPE. Opgaven lød på, at skrive et fem sider langt essay om, hvordan nyere dansk litteratur spejler den politiske situation i Danmark. Da nogle af de andre nationer, der er udvalgt til at deltage i programmet, vist havde kastet sig over migrantkrisen, blev jeg nødet til at betragte andre politiske emner. Jeg tog derfor fat på splittelsen mellem land og by og kiggede fra litteraturens vinkel på den skandaløse politik, der har tilladt centralisering i så voldsom en grad, at der er dele af vores land, der er ved at blive lænset for midler og mennesker. På den måde fik jeg også anledning til at sige noget om det politiske landsmørke, som har sænket sig over os. På en anden litterær klinge, tog jeg fat i de politiske aspekter af det autobiografiske, om det at skrive på kroppen, og så skelede jeg til aspekterne ved at være forfatter i et land, der i generationer har været præget af bondesamfundets værdier, hvilket så alligevel gav mig anledning til at skrive om vores holdninger til flygtninge. Jeg prøvede også at forklare, hvorfor påstanden om, at vi er verdens lykkeligste land, er svær at tro på, når 10% af befolkningen er på en eller anden form for antidepressiv medicin. Slutteligt, og det lå mig meget på sinde, fik jeg skrevet noget om den utrolige skønhed, der findes i de dele af Danmark, der i disse år vendes ryggen. Gæs på træk fik lov til at få det sidste ord.

Jeg indtalte essayet i DRs studier i går, og BBC4 sender det mandag d. 28. september. Jeg linker selvfølgelig, når det sker.

IMG_3318

6 kommentarer

Skriv en kommentar

6 kommentarer indtil videre ↓

 • 1 Biblioteksvagten 28. september, 2015 kl. 11:20

  Nu er dit indslag klar:

  http://www.bbc.co.uk/programmes/b06f239c

 • 2 Mick Hancock 28. september, 2015 kl. 12:38

  Thank you so much for your presentation on Radio 4 this morning, which I found honest, informative and refreshing. I am foreigner, who despite having lived in Jylland for 15 years, am still struggling to come to terms with aspects of the national and regional cultures & politics, some of which you touched upon. I admit that I struggle to enjoy reading in Danish, but maybe I should put some modern Danish literature on my forthcoming birthday wishlist and make the effort. Perhaps it will help me understand a little better, the contradictions that I observe within Danish society.

 • 3 Dorthe Nors 1. oktober, 2015 kl. 19:28

  Thank you so much for your enthusiastic responses to my BBCradio4 essay. I’m so happy to know that it reflected some of the things you have experienced yourselves – and that it made you curious to know more. Unfortunately I can’t provide you with a written version of the text. Copyright issues; I do think that BBC will put the stories online (written) at some point, so you’ll have to wait till that happens.

  Thanks to all of you – also BIBLIOTEKSVAGTEN for posting the show.I have been in Sweden for some time and it was very helpful. So TAK!

 • 4 Joshua Freeman 5. oktober, 2015 kl. 17:08

  Dear Dorthe, I enjoyed hearing your essay on the BBC late last night. I’m going to re-listen to it since I was half asleep when it came on ;-) I am curious if you’re familiar with the book of poetry “Luxuskamp” by Catrine Werchmeister? I believe she won an award for it about 15 or so years ago. Either way, keep up the good work. Going now to look at your work in the New Yorker. Best wishes from NY and CT. Joshua

 • 5 Dorthe Nors 6. oktober, 2015 kl. 15:10

  Hi Joshua
  Lovely hearing from you. And so glad I woke you up! I don’t know the writer you mention but now I’ll keep a look out for her.
  Enjoy the second listening – and (hopefully) the New Yorker stories.
  Best,
  d

 • 6 Joshua Freeman 17. oktober, 2015 kl. 03:52

  Sorry for calling you Dorothy.. I think it was an autocorrect issue.. Of course I can quite plainly see your name is Dorthe! Really sorry about that!

  Luxuskamp was published (and won an award) about 15 years ago. I don’t think Catrine’s published anything else (yet)… I just figured the world of Danish poets is small enough you may have come across it.. :-) I look forward to reading your works where I may find them in English! Cheers, Joshua